Börja Spela Handboll? - Klicka här för information
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Uppsala HK
Handboll

Policy gällande vad som förväntas av spelare, ledare och föräldrar
Som spelare:
 • har du ett sportsligt beteende oavsett utgång av matchen eller oavsett hur motståndarna spelar (du spelar schysst handboll).
 • klagar du inte på domare, medspelare eller motspelare (vara sig under eller efter match)
 • kommer du i tid till träningar och matcher samt väl förberedd med vad gäller mat, vila och rätt utrustning
 • är du bra kompis till alla i laget och är en förebild för yngre spelare
 • har du en positiv attityd och visar respekt för spelare, ledare och föräldrar (både på och utanför plan). I kläder (ex.overall) med klubbens logga så representerar jag klubben
Som ledare:
 • har du ett sportsligt beteende oavsett utgång av matchen eller oavsett hur motståndarna spelar (du spelar schysst handboll).
 • klagar du inte på domare, medspelare eller motspelare (vara sig under eller efter match)
 • vara en positiv förebild för våra barn och ungdomar på plan och utanför
 • behandla alla spelare rättvist
 • utveckla våra spelare tekniskt, fysiskt, mentalt och socialt inom handboll
 • ställa krav på spelarena såsom disciplin, ordning och att respektera andra
 • att följa blå tråden och policys och medverka till att utveckla den med nya vägar och nya idéer
 • delta i de möten som föreningen kallar till och ta ansvar för åtagna uppgift
Som förälder:
 • Vi vill att varje förälder känner sig delaktig i sitt barns handbollsverksamhet och stöttar ledare samt att de känner förtroende för ledare och vår verksamhet.
 • Medverka till att spelare kommer i tid till träning och match väl förberedd gällande mat, vila och utrustning
 • Vi vill att föräldrar besöker några av sitt barns träningar/match under en säsong.
 • Hejar på hela laget.
 • Ger inga negativa tillrop till domarna eller spelarna.
 • Spelare som gjort sitt bästa förtjänar alltid beröm – oavsett hur matchen slutat. Ta vinst och förlust med förnuft.
 • Vi vill att föräldrar med sitt engagemang, är behjälplig med olika uppdrag för att få en väl fungerande förening samt skapa klubbkänsla
Policy gällande spel i äldre lag

Uppsala HK har ett regelverk och en policy som säger att en spelare på barn- och ungdomsnivå bör träna och spela med sin egen åldersgrupp och inte i ett äldre lag. Att spela i en äldre åldersgrupp utgör ett undantag och ska förankras av klubben.

Policy gällande toppning och nivåanpassning
"Alla ska spela - ingen utvecklas som handbollsspelare genom att sitta på bänken i ett vinnande lag"

Toppning innebär att en eller flera spelare i ett lag får avsevärt mer matchtid på bekostnad av andra spelare. Det betyder inte att man ska klocka antalet minuter alla spelare är inne för vi är trots allt olika individer som orkar olika mycket. Det anses också vara toppning om spelare från en yngre årgång lånas in samtidigt som egna spelare får stå över. 

Nivåanpassning innebär att vid laguttagning skapa lag där spelarna är på ungefär samma utvecklingsnivå eller att anpassa spelarurvalet i en speciell match till det motstånd man förväntas att möta, så länge detta sker i båda riktningarna och ingen spelare tycker sig ha fått spela för lite matcher. (Detta skulle många beskriva som att man toppar egna laget.)

I Uppsala HK får det endast förekomma toppning från och med A-ungdom i vanliga seriematcher, cuper osv. Med undantag för när B-ungdom spelar USM och andra cuper, där olika speltid i slutspelsmatcher är tillåtet, men alla uttagna måste få speltid. 

Nivåanpassning får däremot förekomma från och med C-ungdom.

Ledare och tränare i klubben har ett ansvar att följa policyn, det är viktigt att vi i klubben tar tillvara på våra spelare. Det går inte att förespå vilka som kommer att fortsätta att spela handboll och vilka som kommer att sluta. Det går inte heller att veta vilka som kommer kunna ha en karriär inom handbollen och vilka som kommer ha det som en fritidssysselsättning. Därför är det viktigt att ge spelarna tydlig information om vad som gäller och att vid laguttagning tänka på att träningsnärvaro är avgörande.

Denna policyn skall läsas som en helhet och utvalda delar av den kan inte användas som referens. Dokumentet finns även under fliken dokument/policy.

Domarpolicy

1.  Vi hälsar på domaren innan matchen


2.  Vi respekterar domarens beslut under matchen


3.  Vi försöker inte påverka domaren verbalt eller genom gester


4.  Vi uppträder sportsligt och korrekt mot domaren såväl före, under som efter matchen


5.  Vi tackar domaren efter matchen


6.  Vi diskuterar inga domslut efter matchen


Kom ihåg att domarrekrytering är en viktig del av föreningens verksamhet, försök därför att ge domaren ditt stöd som ledare.


Inga domare = inga matcher!


I de yngsta åldrarna som har yngre och mer oerfarna domare uppmuntras ledare att försöka stärka domarens självförtroende genom att säga att man gärna ser att de blåser högt i pipan och tydligt visar vad man dömer.

Alkoholpolicy

Spelare:

Spelare som representerar UHK dricker eller köper inte alkohol i samband med turneringar.

Ledare:

Som ledare måste man se till att det alltid finnas minst en vuxen som har ansvaret för ungdomarna. Denna person skall vara nykter.

Man kan som ledare dricka alkohol i måttliga mängder men bör helst inte göra detta där ungdomarna vistas. Man kan t.ex gå till en pub och ta en öl eller ett glas vin till maten.

Förälder:

Som förälder bör man vara ett föredöme för våra ungdomar och endast dricka i måttliga mängder. Vill man dricka bör man helst inte göra detta där ungdomarna vistas.