Emil Leijonqvist började spela handboll i Westermalms IF på Kungsholmen i Stockholm när han var sju-åtta år och hade S:t Erikshallen som hemmaplan ända till han blev A-pojk. Ja, egentligen hade han redan spelat ett år som A-pojk som underårig när han bytte klubb till Hammarby.
- Som liten var jag oftast vänster 9:a men när de andra växte om mig blev jag i stället mitt 9:a och ibland även vänster 6:a, säger Emil Leijonvist.
Som 15-åring började han som ledare för Westermalms handbollsskola. Våren 2016 blev han ansvarig tränare för klubbens pojkar födda 2007 och följde det laget i 3,5 år. Sedan var det dags för militärtjänstgöring. När den var till ända hoppade han på ett uppdrag som assisterande tränare för Hammarbys B-pojkar. Hösten 2020 började han läsa på ekonomiprogrammet på Uppsala universitet. Det innebar även en flytt från huvudstaden, men han fortsatte han att pendla till Stockholm för att träna killarna i Hammarby.
- Men det blev ohållbart att åka dit fyra dagar i veckan. Det fungerade helt enkelt inte, säger Emil Leijonqvist.
Efter några månaders uppehåll från handbollen kontaktade han Uppsala HK och frågade om det fanns något ”ledigt” tränaruppdrag. Med genomförd BAS- och TS1-utbildning på cv:et togs han emot med öppna armar. Lösningen blev att Emil Leijonqvist fick ansvaret för pojklaget födda 2009, där lagen från norra respektive södra stan precis skulle slås ihop till en träningsgrupp. Då den nuvarande tränaren snart skulle flytta för att studera på annan ort fick Emil hoppa in som huvudtränare på en gång.
- Jag tror mycket på gemenskap och hård träning. Det finns inget bra lag som inte har en bra gemenskap. Det är grunden för att kunna träna hårt och bli bra, säger Emil Leijonqvist.
Inledningsvis har det blivit mest passningar i fart och samarbeten i anfallsspelet. När vi träffas i Fyrishovs B-hall är det sista passet med just den inriktningen.
- Nästa vecka ska vi gå in på grunderna i försvarsspelet, säger Emil Leijonqvist.
Hans långsiktiga mål är att killarna inte bara ska lära sig handbollstekniken utan att de också ska kunna sätta in varje delmoment i ett större sammanhang.
- Lyckas jag med det kommer vi som lag att kunna prestera riktigt bra, säger Emil Leijonqvist.