Börja Spela Handboll? - Klicka här för information
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Uppsala HK
Handboll

Bli medlem i Uppsala HK
BLI MEDLEM
Välkommen till Uppsala HK

Vi är Uppsala och Upplands STÖRSTA handbollsförening. Vi har lag från handbollsskola för de yngsta till seniorlag för både damer och herrar. Klubben har verksamhet i nästan alla stadsdelar i Uppsala.
Vill du komma i kontakt med oss så finns kontaktinfo till våra lag på respektive lags hemsida och till styrelse m.m. i menyn till vänster.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Om du vill börja spela handboll så kan du läsa om detta på sidan "Spela handboll" under menyn "Barn". Genväg till Spela handboll >> 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Utdrag ur belastningeregistret ... styrelsen påminner er att följa vårt beslut gällande att alla ledare inom UHK skall lämna utdrag ur belastningeregistret.
Se mer info här >>>

Lyckad Eken Cup för P09 och P05-06
2022-06-20 07:56
P09-glädje efter en av många vinster på Gubbängsfältet i Stockholm.

Grästurneringen Eken Cup avgjordes traditionsenligt den gångna helgen i Stockholm och det gick bra för de två Uppsala HK-lag som var med.  P09 tog sig till A-semifinal, där Hammarby blev för svåra, detta efter en inledande gruppseger följt av en andraplats i det andra gruppspelet. P05-06 vann också det inledande gruppspelet i sin åldersklass, blev precis som P09 tvåa i det andra gruppspelet och åkte sedan även de ut i slutspelet mot Hammarby, men i deras fall i kvartsfinalen. Totalt sett två väldigt fina prestationer av de deltagande Uppsalalagen. Här följer samtliga resultat:

P09 - gruppspel: AIK 30-8, Skogås 18-12, Skuru 16-14. Nytt gruppspel: Cliff 17-12, Tyresö 19-32, Täby 29-16. A-kvartsfinal: Jakobsberg 24-20. A-semifinal: Hammarby 10-28

P05/06 - gruppspel: Årsta 22-13, Täby 23-16, Huddinge 18-13. Nytt gruppspel: Sjundeå (Fin) 14-9, Tumba 13-22, AIK 25-15. A-kvartsfinal: Hammarby 10-12

Premiärer mot Umeå och Djurgården
2022-06-13 07:30

Det blir hemmapremiär både för damerna och herrarna när seriespelet inleds den 1-2 oktober. I division 1 damer ställs Uppsala mot nykomlingen Gimonäs Umeå IK medan det för herrlaget blir ett förmodat toppmöte i division 2 direkt mot Djurgårdens IF.

 

Klubbens utvecklingslag på damsidan börjar också hemma i division 2. Här väntar en premiärmatch mot Sollentuna HK, som troligtvis flyttas till en vardagkväll på grund av USM steg 1. Herrarnas utvecklingslag ser i dagsläget ut att "stå över" i den första omgången. 

 

Exakta dagar och tid för matcherna är inte fastställt än. Mer info om detta kommer senare.
 

Studier & handboll i Uppsala för Amelie
2022-06-12 06:00

Amelie Tapper har spelat handboll i Enköpings HF sedan hon var liten men flyttar nu till Uppsala för att studera på universitetet. Det innebär också klubbyte till Uppsala HK.

Ända sedan hon började spela handboll i sexårsåldern har Amelie Tapper varit mittnia.
- Det passar min spelstil. Jag gillar att styra spelet, sätta andra i lägen men även gå på egna avslut.
Precis som de flesta andra som är födda 2003 tog hon nyligen studenten. Till hösten har hon sökt olika civilingenjörsutbildningar på Uppsala universitet. Vilken av dem det blir återstår att se. Intagningsbeskeden kommer i mitten på juli.

Handbollsmässigt har Amelie den senaste säsongen spelat i Enköpings damlag som kom tvåa i division 3 samt i klubbens juniorlag. Nu blir det alltså klubbyte till Uppsala HK och spel i division 1 eller i utvecklingslaget HK Uppsala i division 2.
- Det känns kul och lite spännande att för första gången få prova på något nytt. Tempot är högre. Allt går mycket snabbare, vilket passar mig bra. Det känns också som att Uppsala spelar mer för att hjälpa varandra till bättre lägen, vilket naturligtvis blir lättare i ett högre tempo, säger Amelie Tapper.

Hennes bästa egenskaper som spelare anser hon är spelförståelsen, att skapa lägen för andra, hennes ibland luriga avslut och försvarsspelet. När det gäller vad som kan förbättras säger hon direkt de egna genombrotten. På fritiden gör hon typiska tonårssaker som att vara med kompisar, shoppa och kolla på film. Favoritmaten är lasagne. Vi hälsar Amelie Tapper välkommen till Uppsala HK!

Perra fortsätter att basa över herrlaget
2022-06-10 06:00

Nu är det klart. Per Haglind fortsätter som huvudtränare för herrlaget. Enligt det nyligen påskrivna avtalet kommer han även att träna klubbens A-pojkar födda 2006-2007.

Den gångna säsongen slutade herrlaget tvåa i division 2 Norra, slog ut Borlänge i Semi Off men föll sedan mot division 1-laget Skuru i Direkt Off-kvalet till just division 1.
- Det kändes naturligtvis bittert att vi inte gick upp. Dels för att vi förlorade men också för att vi fick möta just Skuru som inte hade hamnat på kvalplats om de hade haft med samma spelare under hela säsongen som var med i kvalet. I det stora hela tycker jag ändå vi gör en bra säsong, säger Per Haglind.  
Nu är hans fokus inriktat på den kommande säsongen och det verkar som om de flesta spelarna i herrlaget fortsätter.
- Det känns naturligtvis roligt att merparten blir kvar för vi har haft en väldigt bra stämning i gruppen och det är ett kul gäng att jobba med. Men jag hoppas självklart på några tillskott i truppen, säger Per Haglind.

En spännande tvist inför säsongen 22/23 är att division 2-lagen i Öst och Norr delas upp i tre pooler, där de tre bästa från södra respektive norra Storstockholm samt de två bästa lagen från ”Norrlandspoolen” bildar en fortsättningsserie där topplaceringarna ger uppflyttning och kvalspel.
- När vi nu inte tog steget upp blir det spännande med det nya upplägget där alla matcher får större betydelse. Samtidigt blir det tufft då vi fick de två tidigare division 1-lagen Sollentuna och HF SIF i vår pool och det gäller att försöka komma topp-3 i serien, säger Per Haglind.
Vad kan vi förvänta oss av laget inför den kommande säsongen?
- Det är omöjligt att veta, men vi kommer att försöka spela så bra handboll som möjligt. Då brukar också framgångarna komma, säger Per Haglind.

Parallellt kommer han även att träna Uppsalas P16-lag födda 2006-2007 två gånger i veckan. Det är en del i klubbens satsning på den äldsta ungdomskullen. Jonas Rosenquist har kontrakterats för ett liknande upplägg på flicksidan.
- Jag har hjälpt till att träna 06-killarna under flera år. Det känns fantastiskt att fortsätta att följa och kunna påverka deras utveckling, säger Per Haglind.   

Ebba tar klivet upp i damverksamheten
2022-06-07 10:57

När damlaget kört igång träningen inför nästa säsong finns det för första gången på många år med en vänsterhänt H9:a i truppen. Hon heter Ebba Sälgeback och är en 16-årig egen produkt.

I april var hon på Riksläger 2 i Halmstad som en av åtta uttagna vänsterhänta H9:or födda 2005.

- Det var kul och lärorikt. Alla som var där var väldigt duktiga. Min grupp hade Ulrika Toft-Hansen som instruktör och vi hade väldigt bra träningspass. Men det var samtidigt tufft både fysiskt och mentalt eftersom de försökte testa oss, säger Ebba.

 

Hon har spelat handboll i Uppsala sedan i åttaårsåldern och går just nu i gymnasiet på Katedralskolans naturvetenskapliga program. I Uppsalas 05-lag har hon alltid varit en fruktad skytt som dessutom ofta spelat trea bakåt. Den kommande säsongen blir hon junior men kommer även att träna med A-laget.

- Det ska bli jättekul att få träna med damerna och se vad jag kan bidra med. De är väldigt duktiga och jag tror att jag har mycket att lära mig av dem. Jag ser verkligen fram emot den utmaningen och kommer göra så gott jag kan, säger Ebba Sälgeback.
 

Tilda en tillgång både framåt och bakåt
2022-05-29 09:50

Tilda Aivert Gelin har varit en fruktad skytt under ungdomsåren i Uppsalas 04-lag. Den gångna säsongen missade hon nästan helt på grund av en skada. Nu skolas hon om till linjespelare i A-laget.  

Det blev bara några få matcher med junior- och utvecklingslaget i division 2 innan hon var tvungen att operera sig i oktober.
- De tog bort en benbit i foten och sydde ihop ledbanden, säger Tilda Aivert Gelin.
Rehabtiden efter operationen gjorde att hon missade resten av säsongen, i alla fall nästan. När A-laget skulle spela de två avgörande matcherna i ATG Svenska cupen mot Kungsängen i slutet på april, om en plats i höstens gruppspel, spelade Tilda sina första matcher på ett halvår.
- Det var naturligtvis jätteroligt att få spela igen och dessutom bli uttagen i A-laget för första gången. Jag fick också spela betydligt mer än jag hade förväntat mig. Det var lärorikt, säger Tilda Aivert Gelin.

Under ungdomsåren har hon huvudsakligen huserat på nio meter, men när Tilda nu debuterade i A-laget var det som linjespelare.
- Jag spelade mittsexa i Upplandslaget i Sverigecupen för några år sedan så jag har lite erfarenhet av det sedan tidigare, men det här var svårare eftersom jag inte visste hur A-laget spelade.
Tanken är att hon med sina 179 centimeter ska tillföra längd och fysik såväl i mittförsvaret som i anfallsspelet.
- Det kommer naturligtvis att bli enklare när jag har fått träna mer och lära mig hur de spelar, säger Tilda Aivert Gelin.

I juniorlaget blir det nog även fortsättningsvis spel på nio meter, där hon är en vass skytt.
- Det ska också bli kul. Vill framför allt försöka utveckla mitt genombrottspel, säger Tilda Aivert Gelin.
Nu gäller försäsongsträning och efter sitt långa skadeuppehåll är hon som en kalv på grönbete.
- Att få träna med äldre och bättre tjejer är jätteroligt. Tempot är högre och jag måste göra mitt bästa hela tiden. Det gynnar min utveckling både som linje- och niometersspelare, säger Tilda Aivert Gelin.  

Beachhandboll för födda 2013-2014
2022-05-27 13:00

Nu på söndag den 29 maj finns det möjlighet att prova på beachhandboll på vår egen plan vid Graneberg (Sjövägen) längst söderut i Uppsala.

  

Kl 15.30-16.30: Flickor/pojkar 2013/2014


Anmäla er till spelahandboll@uppsalahk.se senast en timme i förväg.

Beachhandboll spelas barfota (eller med strumpor). Tröja och shorts som vanligt. Ta med vattenflaska och ett glatt humör.

 

Det finns även platser kvar på vår beachlägervecka den 13-16 juni för födda 2013-2014. Läs mer (och anmäl er) på Beachläger – UHK Beach (hboll.se) 

Målfarliga Maja tar steget upp i A-truppen
2022-05-27 07:00

Maja Bång är fortfarande junior men kommer efter en lysande avslutning på den gångna säsongen att vara ett nytt målfarligt alternativ på nio meter även i Uppsalas damlag.

Hon öste in mål i junior- och utvecklingslaget i division 2 i vintras. Det ledde så småning om till att hon även blev uttagen i A-laget vid några tillfällen, och gjorde en del inhopp i division 1.
- Jag hade inga förväntningar att få spela så det var naturligtvis jätteroligt bara att få vara med på A-lagsmatcherna även om jag inte fick spela så mycket, säger Maja Bång och fortsätter:
- När jag väl fick chansen presterade jag inte på topp, men jag gjorde alltid mitt bästa och fick samtidigt lära känna A-lagsspelarna.


Efter förlusterna mot Kroppskultur i kvalet till Allsvenskan väntade två avgörande matcher i ATG Svenska cupen mot Kungsängen om en plats i höstens gruppspel, och nu fick Maja spela betydligt mer.
- Jag blev faktiskt lite chockad att jag fick spela så mycket men det var naturligtvis jättekul. Det var väl egentligen första gången jag tog för mig ordentligt och fick visa vad jag kan tillföra laget, säger Maja Bång.
Det blev sju mål i bortamötet och tre i hemmareturen. Genombrottet i A-laget var ett faktum.

 

Därmed har hon gått hela vägen från klubbens handbollsskola till A-laget. En egen produkt som alltid varit en notorisk målskytt.
- Jag vågar ofta ta fler lägen än många andra och fungerar det fortsätter jag alltid, säger Maja Bång.
Nu väntar försäsongsträning inför höstens spel och hon är av naturliga skäl oerhört motiverad.
- När jag inte tränar handboll eller hänger med kompisar tittar jag ofta på handboll i hallen eller på tv. Jag älskar handboll, avslutar Maja Bång.

Felicia vill utveckla sitt målvaktsspel
2022-05-25 07:00

Felicia Olsson är målvaktstalangen som under stora delar av den gångna säsongen fick axla rollen som damlagets förstemålvakt. Nu väntar en ny säsong med nya utmaningar.

Som förstaårsjunior var planen att börja träna med A-laget för att ”skolas in” under ett år eller två, men när båda A-lagsmålvakterna blev långtidsskadade i början på oktober 2021 var Felicia plötsligt damlagets förstemålvakt.
- Både träningar och matcher blev en utmaning. Bolltempot var högre och skotten betydligt svårare. Allt var helt enkelt på en ny högre nivå, säger Felicia Olsson.
Steget från F16-matcher till division 1 var stort men tack vare sin teknik och spelförståelse klarade hon övergången på ett berömvärt sätt.
- Jag har lärt mig att ta större ansvar och att samarbeta bättre med försvaret, säger Felicia Olsson.


Efter flera år som ensam målvakt i 04-laget fick hon dessutom flera nya kollegor.  
- Det har varit väldigt lärorikt att ha andra målvakter att diskutera med på träningar och matcher. Vi har hjälpt varandra att utvecklas, säger Felicia Olsson som har varit just målvakt ända sedan hon började i bollskolan som sjuåring. De första fem-sex åren var hon även utespelare.
- Jag började stå i mål för att det behövdes målvakter i mitt lag. Det har alltid gått bra och varit väldigt roligt, säger Felicia Olsson som inför den kommande säsongen åter kommer att vara med och konkurrera om speltiden i A-laget.
- Det är inte jag som bestämmer vem som står, det gör ju tränarna, men jag kommer alltid att göra mitt bästa och hoppas att jag får spela så mycket som möjligt, säger Felicia Olsson.

Johan fortsätter att träna vårt damlag
2022-05-23 16:44

 

Nu är det klart. Johan Hansson fortsätter som huvudtränare för klubbens damlag i ytterligare en säsong, men nu med ett delvis ”nytt” lag.

Det har gått nästan två månader sedan Uppsalas damer förlorade det allsvenska kvalet mot Kroppskultur. Förberedelserna inför nästa säsong är i full gång och en viktig pusselbit har fallit på plats i och med att huvudtränaren Johan Hansson har skrivit på ett nytt kontrakt.
- Den gångna säsongen var på många sätt väldigt rolig och vi visade att vi som lag är på rätt väg. I kvalet mot Kropps, framför allt i bortamötet, spelade vi jämnt med dem och visade att vi kunde stressa ett allsvenskt lag när vi får träff i vår matchplan. Tyvärr blev det en knapp förlust men nu vet vi att vi inte är så långt ifrån allsvensk nivå, säger Johan Hansson.

Framgångarna har dock ett pris. Två spelare har blivit värvade av AIK. Dessutom har några trotjänare blivit klara med sina universitetsstudier och ”flyttar hem” samtidigt som nya studenter är ”på gång”. Det förekommer alltid en viss omsättning på spelare i truppen i en studentstad som Uppsala.
- Vi ser ett naturligt bortfall av spelare. Att några tar klivet vidare uppåt i seriesystemet ser jag som ett kvitto på att vi att vi gjort en bra säsong, säger Johan Hansson och fortsätter:
- Flera spännande nyförvärv är på gång och vi lyfter samtidigt upp ytterligare några egna produkter födda -04 och -05 för att komplettera A-truppen, så vi kommer att ha ett slagkraftigt lag i division 1 även nästa år.


Största förändringen blir nog att samtliga tre mittförsvarare den senaste säsongerna (Matilda Widén, Moa Marklund och Lovisa Warnestad) slutar/flyttar.
- Det stämmer. Vi tappar stommen i vårt mittförsvar, men det ger oss också chansen att utforma ett nytt spelsätt bakåt vilket känns väldigt spännande, säger Johan Hansson.

Även damseriena är fastställda
2022-05-20 18:00

Handbollsförbundet Öst gör stora förändringar även på damsidan då alla Stockholmslagen i division 2 samlas i en serie. Tidigare spelade distriktets "nordliga" lag mot motståndare från Dalarna och Hälsingland medan de "södra" lagen mötte föreningar från Närke, Södermanland och Östergötland. Nu slipper alla lagen från Stockholm/Uppland resor utanför distriktet medan de "övriga" lagen i mellansverige får enorma reseavstånd (från Bollnäs ner till Linköping). För vårt utvecklingslag innebär det flera nya motståndare i serien som heter division 2 Östra. Notera att det åker ur tre lag ur serien i år eftersom det är ett lag mer (13) än normalt: 

BK Kungsan

---------------

Gurrabergs HK

HF SIF

HK Ceres Norrtälje

HK Silwing/Troja

HK Tyresö Strand

HK Uppsala

IK Bolton

Lidingö SK

Rosersbergs IK

--------------

Skogås HK

Sollentuna HK

Täby HBK

 

För motionslaget dam väntar spel i division 4 Östra Norra den kommande säsongen:

Djurgårdshofs IK

-----------------

HF Lidingölaget
HF Rimbo

HK Cliff

HK Uppsala 2

IK Tellus

Norrtulls SK

Sannadals SK 2

Solna HF

Spånga HK 2

Vallentuna HK 

 

A-lagets division 1-serie har vi publicerat tidigare. Missade du det - klicka på länken:

Serieindelningar 2022-2023 - Svenska Handbollförbundet (svenskhandboll.se)

BLI MEDLEM
Nyheter från våra lag
Damer Senior, 10/05 12:09 
F11 Södra, 03/04 16:16 
A-pojk, 02/04 23:25 
Para, 31/03 19:14