Börja Spela Handboll? - Klicka här för information
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Bli medlem i Uppsala HK
BLI MEDLEM
Välkomna till Uppsala HK
Vi är Uppsala och Upplands STÖRSTA handbollsförening. Vi har lag från handbollsskola för de yngsta till seniorlag för både damer och herrar. Klubben har verksamhet i nästan alla stadsdelar i Uppsala.
Vill du komma i kontakt med oss så finns kontaktinfo till våra lag på respektive lags hemsida och till styrelse m.m. i menyn till vänster.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Om du vill börja spela handboll så kan du läsa om detta på sidan "Spela handboll" under menyn "Barn". Genväg till Spela handboll >> 
Vill du börja spela handboll igen?
2021-04-06 15:27

Senast den 30 april måste vi lämna besked om vi ska anmäla ett HK Uppsala B-lag till division 4 herrar (förutom A-laget i division 2 och Utvecklingslaget i division 3). Är du intresserad av att träna en gång i veckan och spela matcher? Kanske har du spelat tidigare i UHK som ungdomsspelare, junior eller senior - alternativt flyttat till Uppsala för att studera/jobba. Nu finns chansen att fortsätta med sporten du älskar. Mejla till kansli@uppsalahk.se senast fredagen den 30/4 och meddela att du är intresserad. Får vi ihop tillräckligt många som vill vara med till hösten anmäler vi laget till seriespel. Vi vet att det finns ett intresse, men vill säkerställa att det finns tillräckligt många spelare. För ett år sedan startade vi ett liknande lag på damsidan som redan spelar i division 3. Vid eventuella frågor kring båda dessa lag - kontakta Anders på klubbens kansli 079-313 44 88 eller kansli@uppsalahk.se

 

Jonas blir ny damjuniortränare
2021-04-05 09:14

Det blir ett känt ansikte som tar över tränarrollen för klubbens damjuniorer då Jonas Rosenquist återvänder till Uppsala HK. Efter nio säsonger på seniorsidan lockade det att åter få jobba mer långsiktigt med ett ”ungdomslag”.

Att det blev Uppsalas damjuniorer var lite av en slump. Säsongsupptakten i höstas blev inte som Tumbas division 1-damer hade tänkt sig och när styrelsen började lägga sig i laguttagningarna valde Jonas och hans tränarkollega Karin Nilsson att ”hoppa av”. Uppsala HK:s klubbchef Anders Olsson ringde direkt.
- Jag frågade om han var intresserad av en återkomst till Uppsala HK. Våra 04:or som skulle bli damjuniorer kommande säsong behövde en ny tränare och jag vet hur duktig och intresserad Jonas är av utvecklingsprocesser, säger Anders Olsson.

Efter en kortare betänketid tackade Jonas ja. Först till att träna tjejerna en gång i veckan under återstoden av hösten. Sedan togs beslutet att gå ”all in” och träna dem på heltid.
- Dels är jag ju något av en handbollsidiot. Jag kan helt enkelt inte hålla mig borta. Men det var även två andra faktorer som lockade. Dels att bli huvudtränare men också att ta ett ungdomslag efter 8-9 år som seniortränare så att man kan fokusera på utveckling och inte bara på resultat, säger Jonas Rosenquist och fortsätter:
- 04:orna är en härlig grupp att jobba med. De är intresserade, lyssnar och vill lära sig. Dessutom består den av många olika spelartyper, fler än vad jag är van vid vilket är väldigt kul.
Han är stor, lugn och trygg både som person och i sin ledarstil. Den 38-årige skåningen anser själv att han är en ideologisk tränare som prioriterar lagets ”resa” och att alla ska dra sitt strå till stacken.   
- De individuella färdigheterna ska vara i fokus, men också hur man använder dem i ett kollektivt spel, säger Jonas Rosenquist.

Han spelade hela sin aktiva karriär i moderklubben Näsby IF. Tyvärr tog den slut redan i 19-årsåldern på grund av skador. Lite otippat var den 197 centimeter långe skåningen vänsterkant.
- Jag var väldigt säker i läget. Kontringsmässigt däremot inte den startsnabbaste, men jag var duktig på att ”tjuva” och fick jag väl upp farten och ett försprång så kom ingen i kapp, säger Jonas Rosenquist.

Han hade börjat som ungdomstränare redan i 15-årsåldern. När spelarkarriären var över blev det i stället fullt fokus på att vara tränare. Efter 14 år i moderklubben och en avslutade TS3:a flyttade Jonas vid 29 års ålder upp till Stockholm för att plugga 180 poäng på GIH:s tränarprogram. Under de tre åren utbildningen pågick hjälpte han till som tränare i BK Söder, AIK, GT Söder och Spårvägen. När hans kandidatexamen var klar gick flyttlasset tillbaka till Skåne. En och en halv månad senare ringde telefonen. Det var mitt i sommaren och i andra ändan av luren var Upplands handbollsförbunds dåvarande ordförande Anders Olsson. Förbundet sökte en utbildningskonsulent som även skulle vara instruktör på Celsiusskolans idrottsgymnasium, samt några högstadieskolor som hade handboll som inriktning. Jonas hade sökt tjänsten, erbjöds den, tackade ja, och tog sitt pick och pack och flyttade norrut igen.

På fritiden blev han tränare för Uppsala HK:s herrlag. Det första året tillsammans med Tony Gjuraj. Det andra med sin arbetskollega Fredrik Blanck, som var tävlingskonsulent/instruktör på Upplands HF. Rimbos Helene Tollbring fixade en lägenhet till honom i Rimbo, då det var svårt att hitta ett bra boende i Uppsala. Det ledde efter tre år till att Jonas sökte och fick en lärartjänst i just Rimbo. Det innebar även tränarbyte till Rimbos damer. Han var deras coach i fyra år. Sedan valde Jonas att sluta. Ny adress blev Hammarby och deras damlag, men det blev inte riktigt den satsningen som klubben hade lovat så sejouren blev bara ettårig.
- Då hörde Tumba av sig och jag bildade tränarduo med Karin Nilsson. Laget hade precis åkt ur Allsvenskan och vi skulle försöka ta oss tillbaka, men AIK blev för svåra och tog direktplatsen. Vi kom tvåa och skulle fått kvala, men det blev inställt p g a pandemin, säger Jonas Rosenquist.

Nu väntar alltså en återkomst till Uppsala HK och han ser fram emot den med tillförsikt. Kärleken till handbollen är nämligen fortsatt stark. Och han känner sig mer motiverad än på länge. På fritiden spelar han gärna gitarr och umgås med vänner och familj. Musikmässigt lyssnar han oftast på 70-talsrock. Favoriträtten är flygande Jakob. Vi hälsar Jonas Rosenquist välkommen tillbaka till Uppsala HK, Upplands största handbollsförening.

Aprilskämt som kan bli verklighet
2021-04-02 10:45

Då gårdagens nyhet att våra A-lag åter ska få spela i Fyrishovs A-hall publicerades just den 1 april var den tyvärr inte sann. Vi hoppas emellertid att det blir så och ber samtidigt de drygt 1.000 personer som läst och trott att det åter ska bli handboll i A-hallen att inte misströsta.

 

För det finns hopp. Ett nytt kommunalt bolag ska nämligen ta över driften av alla sportfastigheter, bland annat Fyrishov. Samtidigt ska Uppsala kommuns politiker ge bolaget ett nytt ”uppdrag”, där vi utgår ifrån att föreningslivets behov sätts i centrum.

 

Tidigare har Fyrishovs styrelse satt så höga ”marknadsmässiga” hallhyror att Uppsala kommun inte har haft råd att hyra mer än 30-40% av de tider som finns i anläggningens sex (!) fullstora sporthallar. Tider som sedan föreningslivet kunnat boka till reducerad markeringsavgift. Eftersom det nästan bara är kommunen som hyrt in sig i den egenägda anläggningen så har övriga halltider i regel stått tomma.

Nu hoppas vi att det nya bolaget och dess nya styrelse får ett ”uppdrag” som möjliggör att Fyrishov sprudlar av verksamhet från och med i höst. Att A-hallen fylls med häftiga seriematcher i handboll och andra bollsporter, tävlingar och uppvisningar i gymnastik och dans, samt kanske en och annan landskamp eller mästerskap. Nu finns en chans att göra om och göra rätt! Vi håller tummarna för att så blir fallet!

Klart med A-lagsmatcher i A-hallen
2021-04-01 09:00

Efter många års spel i B-hallen kommer våra A-lag åter att få spela sina hemmamatcher i Fyrishovs A-hall. Detta möjliggörs sedan Fyrishovs styrelse valt att sänka hallhyrorna rejält från och med i höst.

De senaste åren har Fyrishovs A-hall mestadels stått tom och övergiven då fritidsförvaltningen inte har haft råd att köpa loss halltiderna, så att föreningar kan hyra för en rabatterad markeringsavgift som i andra sporthallar, av det kommunala aktiebolag som driver anläggningen. Anledningen har varit kraftigt höjda hallhyror för några år sedan. Resultatet har blivit att A-hallen ofta stått tom. Även E- och F-hallen har mestadels varit outnyttjade. Samtliga föreningar har kritiserat detta under flera års tid, men inget har hänt.
- Det har framför allt varit frustrerande att vi tvingats spela våra A-lagsmatcher i division 1 damer och division 2 herrar i Fyrishovs B-hall samtidigt som A-hallen stått tom och mörk på andra sidan skjutdörrarna, säger Anders Olsson i Uppsala handbollsklubb och fortsätter:
- Motståndarlagen undrar ofta varför vi ska spela i B-hallen när A-hallen står ledig och vi har inget bra svar att ge dem.

Men nu blir det ändring på det. Idag kom nämligen beskedet att politikerna i Fyrishovs styrelse gjort en ”kovändning” och upplåter alla fullstora sporthallar till den lägsta tariffen. Motivet som anges i det utmejlade beslutet är att föreningslivet ska få en bättre möjlighet att återhämta sig från den pågående Covid-19 pandemin. Den nya taxan börjar gälla den 1 augusti. Efter säsongen kommer en utvärdering att göras.
- Vi tog omedelbart kontakt med fritidsförvaltningen och de bekräftade beslutet samt att de nu har ekonomiska resurser att boka alla tider i sporthallarna. Enligt dem tillhör också våra A-lag de aktiviteter som har högsta prioritet i A-hallen tillsammans med volleybollens elitlag och de större gymnastiktävlingar som arrangeras i Uppsala. Det känns naturligtvis fantastiskt. Vi kommer omedelbart att aktivera våra arrangemangs- och marknadsgrupper för att göra återkomsten till Fyrishovs A-hall så spektakulär som det bara går, säger Anders Olsson i Uppsala HK.  

Från Sunnersta till Sävehof
2021-03-26 19:00
Marcus Lennernäs i moderklubben Uppsala HK:s färger. Han hoppas bli en förebild för klubbens ungdomar och vill gärna hjälpa till när han får tid och möjlighet.

Idag blev det officiellt. Marcus Lennernäs är klar för ligalaget Sävehof. Under fredagen signerade han ett treårskontrakt med Partillelaget. I sommar går flyttlasset till västkusten. Först ska den 19-årige Uppsalabon avsluta sina studier på Arlandagymnasiet och ta studenten.

Vi träffas hemma hos Marcus Lennernäs i Sunnersta. Den 194 cm långe vänsterskytten har precis gjort klart med Sveriges största och mest framgångsrika klubb IK Sävehof, hemmahörande drygt en mil norr om centrala Göteborg.
- Jag vet att Sävehof har hört av sig även tidigare, men då stod jag under kontrakt. Nu var det flera klubbar som visade intresse, men när jag åkte ner och träffade Sävehofs sportchef Emil Berggren bestämde jag mig ganska snabbt.  Deras upplägg var professionellt. Dessutom känner jag några av deras yngre spelare eftersom vi spelat i samma landslag, vilket kändes tryggt. Jag fick helt enkelt en bra feeling, säger Marcus Lennernäs.
Att kunna fortsätta att utvecklas i en miljö med heltidsanställda proffs som tränar två pass om dagen blir en stor utmaning.
- Kraven kommer naturligtvis att öka, men jag älskar att ge allt och att få göra det i en miljö där alla andra har samma inställning kommer bli fantastiskt. En dröm som går i upplevelse, säger Marcus Lennernäs.
Just nu får han emellertid nöja sig med att följa sina blivande lagkompisar hemma från tv-soffan medan de gör upp om SM-guldet i det pågående slutspelet. Nästa år är han förhoppningsvis med själv.

Marcus Lennernäs handbollskarriär inleddes i sexårsåldern i Upsala Studenters IF:s bollskola i Gottsunda. Årgången födda 2002 blev framgångsrik, men inte från början.
-Vi förlorade mycket under de första åren. Åkte ofta ur tidigt ur slutspelen när vi deltog i cuper. Vi grät och surade efter förlusterna, för vi ville ju vinna, men kämpade på och hade samtidigt väldigt kul tillsammans, säger Marcus Lennernäs.
Sakta men säkert blev både spelarna och laget allt bättre.
- När vi var äldsta års B-pojkar var vi riktigt bra, gick långt i flera cuper och borde ha gått till finalspel i Ungdoms-SM. Vi tränade mycket, både kollektivt som lag men också individuellt. Under somrarna levde vi praktiskt taget på beachhandbollsplanen i Graneberg, säger Marcus Lennernäs och fortsätter:
- Beachcupen i Åhus var alltid ett stort mål. Man längtade dit, hade kul när man var där, men det slutade alltid i tårar med en förlust. Vi bet ihop, tränade ännu mer på Graneberg och såg fram emot nästa års cup. Då skulle vi ta revansh.
Alla timmarna i sanden, vecka efter vecka, år efter år, har satt sina spår.
- Det har präglat min spelstil. När jag så småningom bytte till Skånela hade jag exempelvis en tydlig roll i deras övertagsspel genom att dra på mig två spelare och sedan välja rätt läge, säger Marcus Lennernäs.


Det blev nämligen klubbyte till den allsvenska Märstaklubben inför andra gymnasieåret. Han började på Arlandagymnasiets handbollslinje (NIU) redan året innan men spelade kvar i Uppsala HK:s A-pojkar den första säsongen. I Skånela blev det först spel i deras utvecklingslag HF SIF i division 1, sedan spel med A-laget i Allsvenskan.
- Naturligtvis en stor skillnad. I Uppsala kretsade mycket av spelet kring mig. I Skånela fanns många äldre rutinerade och duktiga spelare. Det gällde att hitta sin roll, ta sina chanser när man fick spela men framför allt ha tålamod. Vissa matcher gick det bra, ibland var det motvind, säger Marcus Lennernäs.  

 

Samma sommar som han bytte till Skånela blev han uttagen att spela European Open i Göteborg med juniorlandslaget.
- Naturligtvis en väldigt häftig upplevelse. Dessutom gick det ganska bra. Tyvärr blev den planerade EM-turneringen förra året inställd på grund av Covid-19, men om allt går som det ska blir den av till sommaren i Kroatien, säger Marcus Lennernäs, som hoppas att han blir uttagen och får vara med.      
Han är väl medveten om att det kommer att krävas mycket fysträning under de närmaste månaderna för att komma väl förberedd både till ett eventuellt EM och till Sävehofs försäsongsträning, men är beredd att göra vad som krävs.
- Det kommer bli tufft men också fantastiskt, säger Marcus Lennernäs. 

Per förlänger med herrlaget
2021-03-25 12:30
Per Haglind flankeras av sportchefen Patrik Johansson och assisterande tränaren Andreas Hagman.

Per Haglind fortsätter att träna Uppsalas handbollsherrar en säsong till. Målet blir det samma som tidigare – att vara ett topplag i tvåan med chans att nå division 1.

- Jag tycker att vi lyfte verksamheten en nivå jämfört med tidigare bland annat genom hårdare fysträning på försäsongen, säger Per Haglind.
Simon Forslund togs in för att sköta det uppdraget, vilket fick önskad effekt. Träningsmatcherna på försäsongen lovade också gott med vinster mot Rimbo, Sollentuna och Hallstahammar. Serien inleddes sedan med tre segrar av fyra möjliga.
- Vi hade något bra på gång när seriespelet avbröts på grund av Coronapandemin, säger Per Haglind.

I Uppsala tilläts seniorer träna inomhus med restriktioner till början på december. Sedan dess har det varit fyspass utomhus.
- Hoppet fanns naturligtvis hela tiden att seriespelet skulle återupptas, men ju längre tiden gick insåg vi att det nog inte skulle bli så, säger Per Haglind.
Målsättningen inför 2021/2022 blir densamma som tidigare – det vill säga att komma topp tre för att ha chansen att nå division 1.
- Vi har lärt oss en hel del av den gångna säsongen, men det tar längre tid än man tror att ändra på en träningskultur, attityder och att sätta ett nytt spel, säger Per Haglind.
Han håller tummarna för att det går att träna och spela matcher som normalt igen till hösten.
- Det kommer verkligen bli en boost för såväl spelare, ledare som publik när det tillåts. Normalt sett tar man det ju för givet. En av få bra saker med det ofrivilliga uppehållet kan vara att vi upptäcker hur mycket vi saknar handbollen när vi inte tillåts att utöva eller titta på vår sport, säger Per Haglind.

Det blir flera välkända ansikten på bänken den kommande säsongen då Andreas Hagman fortsätter som assisterande tränare och Wolgart Alm som lagledare. Per och Andreas hoppas också bli klara med sina TS2-utbildningar under 2021. Samtalen med spelartruppen har precis påbörjats. Per Haglinds förhoppning är att stommen blir ungefär densamma.
- Personligen känner jag mig extremt taggad inför nästa säsong. Jag hoppas att spelarna är lika motiverade, säger Per Haglind.

Dags att anmäla till årets beachcup
2021-03-22 15:22

Uppsala HK:s populära beachcup, som slog rekord i antalet deltagande lag förra sommaren, har öppnat för anmälningar till årets upplaga enligt följande:

Datum              Klass
Söndag 8/8:      Seniorer
Måndag 9/8:      Födda 2010
Tisdag 10/8:      Födda 2009
Onsdag 11/8:     Födda 2008
Torsdag 12/8:    Födda 2007
Fredag 13/8:      Födda 2005/2006
Lördag 14/8:      Företag/motionärer (mixad öppen klass)

För mer info om cupen samt anmälan - gå till www.hboll.se

 

 

Även damlaget klart för OS
2021-03-20 21:26

Damlandslaget är klart för sommar-OS i Tokyo efter fredagens 28-28 mot värdlandet Spanien följt av lördagens 34-21 mot Argentina. OS avgörs i Japan den 23 juli till 8 augusti. Även herrlandslaget har kvalificerat sig till mästarskapet.   

Johan fortsätter träna damlaget
2021-03-18 12:48
Uppsala HK:s ordförande Martin Kjellsson och sportchefen Patrik Johansson efter att Johan Hansson skrivit på ett nytt tränaravtal.

Johan Hansson blir kvar som huvudtränare för Uppsala HK:s damlag ett år till. Avtalet skrevs på nyligen och nu pågår planeringen för fullt. Kontinuitet och bra förberedelser är nyckeln. Målet är att på nytt vara ett topplag i division 1.

- Det kändes självklart att förlänga med ett år till eftersom det knappt blev några matcher den gångna säsongen. De vi hann spela visade att vi hade en fortsatt bra trend och var ett stabilt division 1-lag, säger Johan Hansson.
Försäsongen innehöll bland annat vinster mot de allsvenska lagen Skånela och GT Söder och när serien bröts, för Uppsalas del efter tre omgångar, var laget obesegrat i ettan. Sedan mitten av oktober har det bara varit träningar.
- Inledningsvis fick vi träna inomhus betydligt längre än i många andra regioner i landet. Visserligen coronaanpassat, men ändå. Tror att det var så till början på december. Sedan har tjejerna kört gemensam utomhusfys två gånger i veckan i såväl regn, snö, kyla, slask och kraftig vind. Riktigt imponerande!  


Han tycker också att det ser spännande ut inför säsongen 2021/2022 på grund av stor kontinuitet i spelartruppen.
- De flesta kommer att fortsätta, även på ledarsidan. Det är kul att så många är sugna på att träna, spela och utvecklas tillsammans. Det gör att vi kan bygga vidare på det vi påbörjade för ett drygt år sedan.
Efter en rekordlång försäsong hoppas han verkligen att det blir träning och spel som vanligt till hösten. Han räknar med att några långtidsskadade tjejer kommer tillbaka och troligtvis kryddas också truppen med nyinflyttade studenter.
- Vår ambition är att vara fysiskt starkare och spelmässigt bättre än tidigare så att vi kan vara med och slåss i toppen, säger Johan Hansson.

Sverige kvalade in till sommar-OS
2021-03-14 23:25

Sveriges herrar kvalade in till den olympiska turneringen i Tokyo efter 25-25 mot Tyskland, 36-25 mot Algeriet och 32-25 i den direkt avgörande matchen mot Slovenien. Det 32:a och sista målet i slutminuten innebar också gruppseger ett plusmål före Tyskland.

 

Nästa helg är det damlandslagets tur att kvala till OS i Tokyo.

 

 

BLI MEDLEM
Nyheter från våra lag
FP12 Södra, 17/02 16:35 
FP12 Södra, 28/01 11:03 
A-flick F04, 22/01 17:12 
A-flick F04, 21/12 18:58