Handboll
Dam U/J

I helgen spelade Uppsalas damjuniorer USM F18 steg 1
2021-09-28 22:42

I helgen inledde våra damjuniorer tävlingssäsongen med att spela USM steg 1 för F18. Resan gick till Västerås Arena där Kungsängens SK, HK eRPing och VästeråsIrsta HF stod för motståndet. Vi visste på förhand att det skulle bli tre tuffa matcher. Dels beroende på att vi inte var uppe i matchtempo ännu, men kanske framför allt beroende på att Uppsala HKs damjuniorer denna säsong endast består av förstaårsjuniorer, dvs tjejer födda 2004.

I den inledande matchen var det Kungsängens SK som tog kommandot från start. Som mest låg vi under med 11-5 trots ett bra inledande målvaktsspel. Efter 15 minuter började vi dock få ordning även på vårt försvarsspel, vi fick bättre träff på Kungsängens spelare vilket resulterade i enklare mål framåt. Sakta men säkert jobbade vi oss tillbaka i matchen och halvtid var resultatet 13-13. Det var match igen. Under andra halvlek följdes lagen åt, Felicia räddar två viktiga straffar och med slutsekunder kvar så sätter Maja det avgörande målet vilket resulterar i seger 22-23. Vilken fantastisk start av tjejerna mot ett Kungsängen där en majoritet av spelarna var ett år äldre.

I den andra matchen var det HK eRPing som stod för motståndet. Efter att ha sett lite av deras inledande match mot VästeråsIrsta på Solidsport så förstod vi att detta skulle bli tufft. HK eRPing bestod av enbart tjejer födda 2003, med undantag av ena målvakten som var jämnåring med Uppsalatjejerna, och det var verkligen ett gäng duktiga och vältränade handbollsspelare vi ställdes emot. Uppsalatjejerna kliver dock ut på planen med en smått osannolik energi. Vi tar ledningen med 4-0 och det tar dryga 13 minuter innan eRPing får in sitt första mål! Vi spelar ett väldigt offensivt försvar och stressar eRPing till flera dåliga beslut. I halvtid leder vi matchen med de små siffrorna 6-5. Den andra halvleken inleds sedan med ett fortsatt aggressivt försvarsspel, men 10 minuter in i halvleken börjar energin tryta efter att ha kämpat hårt mot de stora tunga eRPing-spelarna och vi åker på utvisningar som hackar sönder vårt spel. I det uppställda försvaret står vi fortsatt hyfsat bra emot, men den trytande energin gör att vi gör många tekniska fel i anfallet vilket resulterar i ett antal första fas kontringar. HK eRPing börjar nu hitta sitt spel och utnyttjar sin rutin, sin tyngd och sina fina handbollskunskaper. Vi står emot i 35 minuter men resten av matchen blir det eRPing som visar att de är det starkare laget. När slutsignalen ljuder står det 10-22 på resultattavlan. Vi lyckas alltså bara få in fyra mål i den andra halvleken, en riktig soppatorsk. Trots förlusten är vi sjukt stolta över vår insats mot ett mycket bra och trevligt lag. Kul att möta ett riktigt bra lag och att kunna spela bra i stora delar av matchen.

I den avslutande matchen skulle det sedan avgöras om det var vi eller VästeråsIrsta som skulle få göra eRPing sällskap direkt till steg 3. VästeråsIrsta har vi mött många gånger genom åren, men denna gång var det ett nytt VästeråsIrsta som stod för motståndet. Även om vi kände igen flera av deras duktiga 04:or så var laget nu förstärkt med ett gäng duktiga 03-tjejer. Västerås rivstartar matchen och visar direkt på sin storlek och styrka. Vi hänger med första fem minuterna, men sedan gör de ett ryck och i halvtid är siffrorna 16-9 till hemmalaget. Vi pratar i halvtid om att gå ut och kämpa och ha kul sista halvleken. Vi älskar ju att spela handboll, att spela USM och vi ska bara ut på planen och ha kul. Tjejerna gör en fantastisk sista halvlek och spelar oavgjort de sista 25 minuterna, 10-10. Vi stressar Västerås som trots sin klara ledning hänger med huvudet medans vi är glada och har kul. Västerås vinner rättvist med 26-19 och det står klart att det blir steg 2 för oss.

Vi hälsar både eRPing och VästeråsIrsta lycka till i steg 3 och vi hälsar Kungsängen lycka till i steg 2. Vi tackar också Västerås för ett fint arrangerat steg 1.

Tjejerna har visat på en smått osannolik utveckling under helgens tre matcher, tillsammans med Jonas som hållit i taktpinnen, och det ska verkligen bli spännande att följa laget när nu seriespelet drar igång.